“De Sportpodotherapeut” als specialisme binnen Toppodo podotherapeuten

Bart van Limpt is een van de sportpodotherapeuten bij Toppodo. Zelf ook een fanatiek sporter én drager van Phits steunzolen.

RTG_Toppodo_2021_0062-bew-vrijstaand-1000x500

“Ja ook ik heb steunzolen. Zelf ben ik inmiddels gebaat bij 3D geprinte zolen van Phits. Dit is de ultieme vorm van gepersonaliseerde steunzolen. Iedere cm is afgestemd op mijn bewegingspatroon. Ik werk zelf veel met (top)sporters.

Zo verzorg ik fysieke/looptrainingen voor de meisjes toplijn bij HC Oranje Rood en begeleid ik onder andere marathonloper Ricardo Floris, wielrenners van Team Jumbo/Visma, Team Sunweb en CCC Liv bij het realiseren van hun sportdromen. Daarnaast ondersteunt Toppodo nationaal opkomende toptalenten in tal van sporten als beachvolleybal, taekwondo, wielrennen, voetbal en hockey.

Maar je hoeft geen topsporter te zijn om goed advies te krijgen hoor. Je kunt altijd bij een (sport)podotherapeut terecht, of je jong bent of wat ouder, of je nu topsporter bent of recreatief sport. En of je nu acute klachten hebt of klachten die al langere tijd aanwezig zijn (chronisch).

Hoe je beweegt en wat je aan je voeten draagt, heeft invloed op je sportprestaties. Een oorzaak van je klachten kan een afwijkend beweegpatroon zijn. Hierdoor kunnen bepaalde spieren, pezen of gewrichten overbelast raken. Maar ook verkeerde schoenen
kunnen klachten veroorzaken. Soms zelfs klachten aan je knie, heup of rug.

Na een bewegingsanalyse kan ik zien wat de oorzaak is van de klacht. En vervolgens gaan we samen aan de slag om een gezond beweegpatroon te creëren. En als het nodig is, kan ik jou ander materiaal adviseren. Zoals schoenen die de beweging beïnvloeden doordat ze bijvoorbeeld een andere demping geven, andere sokken of steunzolen. Maar alleen als het nodig is.

Ook kan ik of een andere sportpodotherpaeut de bestaande schoenen passend maken voor jouw voeten. Onder meer door de binnen- of buitenkant van de schoen aan te passen. Andere mogelijkheden zijn het aanmeten en maken van speciale sportzolen op maat of het aanmeten van een brace. Maar ook taping, verbandtherapie of een orthese (een op maat gemaakt hulpstuk van silicone) zijn mogelijk. In sommige gevallen adviseer ik dry needling (waarbij verhardingen in spieren worden opgelost met dunne acupunctuurnaalden), shockwave-therapie, bepaalde injecties of medicatie. In dat geval beschikken wij over een uitgebreid netwerk met professionele sportzorgverleners zodat wij je gezamenlijk van jouw klachten af kunnen helpen.”

Om een afspraak te maken bij een sportpodotherapeut heb je geen verwijzing nodig van je huisarts. Je kunt gewoon Toppodo bellen. Behandelingen worden meestal (deels) vergoed vanuit een aanvullend pakket wanneer je verzekerd bent voor podotherapie.