BEHANDELPLAN

State of the art technology en materialen

Toppodo maakt gebruik van de laatste ontwikkelingen en technieken binnen de podotherapie. Zo gebruiken we echografie (Musculoskeletal Utrasound) indien we aanvullende beeldvorming nodig hebben omtrent je klachten. Daarnaast werken we met ganganalyse apparatuur en drukmeetsystemen. Hiermee wordt een analyse gemaakt van het afwikkelpatroon van de voet tijdens het lopen, met en zonder schoeisel. Door middel van data analyse krijgen wij nog meer inzicht in de oorzaak van de klacht zodat we de behandeling zeer doelmatig kunnen inzetten.

High performance insoles

Paromed CAD/CAM zolen

“Aan de hand van de RS-Scan en de bijbehorende computer­programma’s kunnen wij de zolen in 3D modelleren binnen het autocad programma van Paromed naar de behoeften van de patiënt. Op basis van dit ontwerp zal de uiteindelijke zool uit een blok kunststof worden gefreesd in onze werkplaats in Waalre. Wij werken de zolen dan handmatig bij.” Van Limpt schat dat zo’n 80% van de zolen die hij voorschrijft nog op deze manier gemaakt wordt.

3D geprinte Phits™ zolen

Een andere optie voor het aanmeten van podotherapeutische zolen is de footscan® analysetools van Phits™. Deze State-of-the-art technieken leveren de data, op basis waarvan met 3D printtechnieken de Phits™ steunzolen geprint worden. Deze hoogtechnologische zolen kenmerken zich door superieure stabiliteit en extreme duurzaamheid. Phits™ steunzolen worden ingezet bij het herstel van klachten, maar kunnen ook preventief bij een afwijkende voetafrol worden aangemeten om klachten op latere leeftijd te voorkomen.

Sole 3D podoprinter

“Een voordeel van printen is dat je de materiaaldichtheid, en daarmee de flexibiliteit van de zool kan beïnvloeden”, vertelt Van Limpt enthousiast. Hij experimenteert zelf met verschillende printtechnieken: het filamentprinten, waarbij het mogelijk is de zool laag voor laag op te bouwen, en de resinprinter die met poeder werkt. De inzichten die hij zo verwerft past hij toe in de zijn praktijk. “Wij willen onze patiënten een zo breed mogelijk palet aan opties bieden.”

Medical taping & manuele therapie

Medical taping

In het Medical Taping Concept maakt de elasticiteit van de gebruikte tape het mogelijk om beschadigd weefsel te ondersteunen in zijn functie, terwijl de bewegingsvrijheid behouden blijft. Deze techniek kan worden gebruikt bij sportblessures, maar ook bij aandoeningen als hielspoor.

Manuele therapie

“Wij passen steeds vaker manuele therapie toe om een blokkade in één of meer gebieden in de voet die het optimaal functioneren verhindert op te heffen”, vertelt Van Limpt. “Met een snelle, korte beweging wordt het vastzittende gewricht losgemaakt. Deze manipulatie dient meestal ter ondersteuning van een andere podotherapeutische therapie, zoals taping, of het gebruik van een zool.”

Nazorg

Controle

Tijdens en aan het eind van een behandeling hecht Toppodo veel waarde aan het controleren van het resultaat. Daarom worden er regelmatig een controleafspraken gepland. “Move better, dat is ons motto”, besluit Van Limpt.

Medische pedicure

Toppodo heeft niet alleen podotherapeuten in huis, maar ook andere gespecialiseerde zorg. Zoals een medisch pedicure voor het behandelen en verzorgen van bijvoorbeeld diabetische of reumatische voeten. Met een tijdige diagnose en de juiste behandeling kan veel leed worden voorkomen.

Mogelijke behandelingen

Podotherapeutische zolen

Podotherapeutische zolen, ook wel steunzolen of inlegzolen genoemd, kunnen je helpen om van je voetklachten af te komen. De zolen ondersteunen je banden, spieren en gewrichten om je beter en comfortabeler te laten lopen. Ook kunnen ze je stand en looppatroon verbeteren. Podotherapeutische zolen worden specifiek voor jouw voeten gemaakt. Hiervoor maken wij gebruik van zeer nauwkeurige 3D scantechniek.

Afhankelijk van je behoeftes kunnen je zolen aangepast worden. Voor sporters maakt de (sport)podotherapeut speciale sportzolen. Deze bestaan uit een ander materiaal, voor een betere demping en grip te tijdens je sportactiviteiten.

Sommige klachten die ontstaan tijdens het staan, lopen of sporten kunnen behandeld worden met zolen. En dan hebben we het niet alleen maar over pijntjes aan de voeten. Rug, heupen, knieën: podotherapeutische zolen bieden uitkomst. Bij een podotherapeut kun je deze hulpmiddelen aan laten meten.

 

Podotherapeutische zolen zijn corrigerende zolen

De zooltjes worden aangemeten om bijvoorbeeld standsafwijking aan de onderste extremiteit (van voet tot heup) en wervelkolom te corrigeren, afwijkingen in de voet te compenseren of bepaalde onderdelen te ontlasten.

Sommige zolen zijn flexibel, andere juist hard. De één hoeft de zolen slechts enkele maanden te dragen, tot de blessure bijvoorbeeld voorbij is. Een ander dient voor de rest van zijn leven de zooltjes te dragen.

 

Aanmeten: 3D scan

Voor het bepalen van de juiste therapie voert de podotherapeut een uitgebreid onderzoek uit naar de oorzaak van de klachten. Hierbij wordt vaak gekeken naar de stand van de voeten, knieën, heupen (en rug). Klachten ontstaan vaak tijdens of na het lopen, dus kijkt de therapeut ook naar de bewegingen van de voeten en benen.

Als de therapeut beslist dat podotherapeutische zolen noodzakelijk zijn, wordt met behulp van een driedimensionale scan of een schuimdoos een afdruk gemaakt van de voeten. Het gaat hierbij niet alleen om de lengte, breedte en drukverdeling van de voeten, maar ook om de individuele voethoogte.

Een freesmachine maakt de uiteindelijke zolen. Geen voet is gelijk, dus ook geen zool. Afhankelijk van de benodigde correcties of compensaties worden verdikkingen aangebracht in de zolen.

 

Opbouwen van draagtijd

Als je de zooltjes krijgt, is het onverstandig om ze meteen hele dagen te dragen. De voeten en benen moeten wennen aan de nieuwe stand en het dragen van de podotherapeutische zolen. Gedurende twee weken kun je het dragen van de zolen iedere dag met een uurtje verlengen. Op die manier loop je ze in.

In eerste instantie kan de schoen wat strakker zitten, zullen de correcties van de zool voelbaar zijn en kunnen spieren in de voeten en het onderbeen eerder vermoeid raken. Na twee tot drie weken moeten de voeten gewend zijn. Is dit niet het geval, zoek dan direct weer contact met je podotherapeut.

Sporten met zolen kan pas na de twee weken opbouwen, als de voeten volledig aan de zolen gewend zijn.

 

Controle

Meestal krijg je van de podotherapeut het advies om een keer per jaar terug te komen voor controle. Daarnaast is het noodzakelijk om contact te zoeken met de therapeut als klachten terugkomen. Dit duidt er namelijk op dat de zolen aangepast of vernieuwd moeten worden.

 

Onderhoud

Gemiddeld gaan de zooltjes zo’n twee tot drie jaar mee. Natuurlijk is dit sterk afhankelijk van het aantal kilometers dat je ermee loopt of sport. Ook hoeveel je zweet en of je de zolen goed onderhoudt hebben invloed op de levensduur.

Zolen moet je dagelijks uit de schoen halen om ze te laten drogen, maar doe dit vooral niet bij de verwarming. Kunststofzolen kun je met een vochtige doek schoonvegen. Als de bovenlaag loslaat bieden fotolijm of bison tix uitkomst. Leren zolen moet je eens in de twee weken insmeren met een kleurloze schoencrème.

 

Schoenen

In principe kun je podotherapeutische zolen in al je schoenen dragen, als de schoen daar voldoende ruimte voor geeft. Alleen bij schoenen met een hak hoger dan 5 centimeter en bij pumps heeft het dragen van de zooltjes geen zin. Als je nieuwe schoenen koopt is het van belang om deze met de zool te passen. Bij veel schoenen kun je het voetbed uit de schoen halen, dit geeft meer ruimte voor de zooltjes.

Ortheses

Wanneer je tenen over of onder elkaar groeien, kan dit irritatie tussen je tenen veroorzaken. Met een orthese corrigeren we de teenstand. Hierdoor vermindert de druk en verdwijnen je voetklachten vaak zelfs volledig. Ook bij likdoorns en eeltvorming werkt een orthese drukverlagend.

Tijdens een onderzoek kijken we waar je klachten vandaan komen. Wanneer de podotherapeut je klachten met een orthese kan behandelen wordt deze direct op je voet gemaakt met behulp van siliconenmateriaal. Je krijgt de orthese indien mogelijk direct mee naar huis waardoor je al direct verlichting kunt ervaren van je klachten. Een vervolgafspraak is meestal hierna niet meer nodig maar in sommige gevallen wordt er een controle afspraak gemaakt voor een aantal weken erna. Wanneer je merkt dat de orthese toch niet lekker zit, kun je uiteraard altijd langskomen om de orthese opnieuw te laten aanmeten of bij te laten stellen.

Voetbehandelingen

Soms kunnen klachten niet worden weggenomen door de pedicure. Bijvoorbeeld in het geval van ingegroeide teennagels, wondjes of een pijnlijke likdoorn die steeds weer terugkomt. De pedicure verwijst u dan door naar de podotherapeut, die je hiervoor zal behandelen. Als alles weer rustig is zal de podotherapeut je weer terugverwijzen naar de pedicure. Mocht nader onderzoek nodig zijn, dan verwijst zij je door naar een behandelend arts.

 

Voor het doen van podotherapeutische behandelingen maakt de podotherapeut gebruik van gespecialiseerde apparatuur, zoals een voetfrees met diverse freesinstrumenten. De losse freesinstrumenten worden na elke behandeling zorgvuldig gereinigd en gesteriliseerd volgens een strikt protocol. De uitvoering van de behandeling zelf gebeurt volgens een strikt hygiëne-protocol.

 

In veel gevallen is een reeks van opeenvolgende behandelingen nodig om het behandeldoel te bereiken. De podotherapeut zal met u het zogenaamde behandelplan bespreken. Podotherapeutische behandelingen worden in veel gevallen (gedeeltelijk) vergoed wanneer u aanvullend verzekerd bent. Kijkt u in de vergoedingenwijzer voor de specifieke voorwaarden bij elke zorgverzekering.

Wondbehandeling

Het gevoelsverlies in je voeten kan ervoor zorgen dat er een wond (ulcus) ontstaat. De podotherapeut behandelt diabetische wonden doorgaans door de wond schoon te maken, het aanwezige eelt te verwijderen en de wond te verbinden. Diabetische wonden ontstaan meestal door drukplekken. Om de druk te verminderen kan er vilttherapie worden toegepast.

 

Heb je een wondje ontdekt?

Heb je diabetes en heb je een wondje ontdekt, neem dan direct contact op met uw huisarts of podotherapeut. De wond moet zo snel mogelijk gezien worden, zeker als er ook tekenen van infectie optreden. Een infectie herkent u aan roodheid, warmte en zwelling rondom de wond. Wanneer er niet op tijd wordt gehandeld bij een diabetische wond, kan een infectie ontstaan die zich verspreidt tot het bot. Infecties van het bot kunnen vaak niet meer goed behandeld worden. Hierdoor zal er in het ernstigste geval een amputatie van de teen of deel van de voet moeten plaatsvinden in het ziekenhuis.

 

Wij werken samen met specialisten

Om je te voorzien van de beste zorg, werken wij samen met specialisten zoals vaatchirurgen, internisten en revalidatieartsen. Deze speciale diabetesspreekuren worden gepland binnen verschillende ziekenhuizen.

 

Drukontlastende vilttechnieken

Met vilttechnieken kunnen pijnlijke drukpunten op en onder de voeten of de tenen worden ontlast. Dit kunnen drukplekken zijn door eeltvorming, likdoorns, ingroeiende nagels, maar ook de bekende “hallux valgus”. (De hallux valgus is de dikke knobbel aan de zijkant van de voet onder de grote teen).

Vilttechnieken worden al jaren met succes toegepast bij veel uiteenlopende voetklachten. Het aanbrengen van anti-druk technieken kan bestaan uit diverse soorten vilt. Welk soort vilt er gebruikt wordt, hangt af van de aandoening en de plaats waar deze zich bevindt. Het vilt wordt rondom deze plaats gelegd en kan een aantal dagen blijven zitten. Hiermee ontlasten we de pijnlijke plek en krijgt deze rust en hersteld beter.

 

Vilttherapie biedt een tijdelijke oplossing en kan bijvoorbeeld worden ingezet als voorbereiding op een orthese of als overbrugging naar een steunzool. Uiteraard wordt eerst het eelt of de likdoorn verwijderd voordat deze drukvrij wordt gelegd. Het drukvrij leggen gebeurd met verschillende materialen die zodanig worden aangelegd dat men weer prettig kan lopen zonder dat men last heeft van deze “vervelende” plaatsen. De voeten voelen hierdoor weer prettig aan.

Medical en Sport Taping

Medical Taping & Sport Taping

Een blessure aan de voet of enkel komt veel voor. Een verzwikte of gekneusde enkel, pijn onder de voet of gescheurde enkelbanden zijn redenen om de klachten te gaan behandelen met Medical Taping.

Het Medical Taping Concept maakt de elasticiteit van de gebruikte tape soorten het mogelijk dat weefsels worden ondersteund in hun functie, terwijl de bewegingsvrijheid behouden blijft. De gebruikte tape (CureTape) komt qua elasticiteit en gewicht overeen met de menselijke huid. Er wordt dan ook gebruik gemaakt van de elasticiteit van de tape ten opzichte van de elasticiteit van de huid, waardoor de tape een soort ‘liftende werking’ heeft op de opperhuid. Door gebruik te maken van verschillende tape technieken, kunnen diverse effecten bereikt worden. In veel gevallen draagt het bij aan de revalidatie en kan de druk of pijn sterk verminderen. Door de voet en enkel te tapen kan de patiënt eerder pijnvrij bewegen wat bijdraagt aan een beter herstel.

Tevens kan taping uitkomst bieden bij bepaalde sportblessures, maar ook bij hielspoor (fasciitis plantaris).

Sport Taping en Medical Taping is niet hetzelfde. Het verschil is de tape techniek en bij medical-taping gebruikt men elastische meestal gekleurde tape waarmee ook gedoucht kan worden en bij sporttaping is het om de gewichten iets te beperken.

Manuele therapie

Manuele therapie van de voet is een techniek die door steeds meer podotherapeuten wordt toegepast. In sommige gevallen zorgt een blokkade in één of meer gebieden in de voet er voor dat deze niet optimaal kan  functioneren. Om dergelijke blokkades op te heffen kan een manipulatietechniek gebruikt worden. Hierbij wordt met een snelle, korte beweging het vastzittende gewricht “los gemaakt”. De manipulatie dient meestal ter ondersteuning van een andere podotherapeutische therapie (b.v. een taping, zool, etc.).

 

Podotherapeuten die deze techniek toepassen hebben de post-HBO-cursus “Manuele therapie in de podotherapeutische praktijk” gevolgd. Een podotherapeut is geen manueel therapeut en zal zich dan ook beperken tot manipulatie van de voet, enkel en soms het onderbeen/knie. Intercollegiaal overleg met behandelaars zoals de manueel therapeut/ arts of osteopaat  wordt makkelijker en er kan een meer gerichte vraagstelling voor verder onderzoek/behandeling gedaan worden.

Dry needling

Dry Needling is een reguliere behandelmethode en géén alternatieve behandelmethode als acupunctuur. Het is behandeltechniek, waarbij door middel een zeer dunne naald spieren worden aangeprikt waardoor deze snel en langdurig ontspannen. Deze techniek is uiterst effectief voor behandeling van myofasciale pijn en triggerpoints.
Dry Needling is gebaseerd op Westerse anatomische en neurofysiologische principes en moet dus niet verward worden met acupunctuur. ‘Dry’ duidt aan dat er geen vloeistof geïnjecteerd wordt met de naald; alleen het triggerpoint wordt aangeprikt.

Triggerpoint

Een triggerpoint is een ‘knoop’ in een spier die, naast de lokale drukpijn, ook vaak pijn op afstand veroorzaakt. De podotherapeut zoekt naar deze plaatsen, omdat ze de hoofdoorzaak kunnen zijn van je klachten. Triggerpoints kunnen zich uiten in:

  • pijn/stijfheid lokaal in een spier en ook pijn elders ‘op afstand’
  • bewegingsbeperkingen in bijbehorende gewrichten
  • verminderde kracht in de betrokken spier(en)
  • pijnontwijkend gedrag; u gaat ‘anders’ bewegen
  • tintelingen in been/voet, hoofdpijn, duizeligheid.
Deze triggerpoint kunnen verschillende oorzaken hebben.
Dry Needling kan worden ingezet voor het behandelen van diverse (vaak chronische) klachten zoals hielpijn (o.a. fasciitis plantaris), klachten aan de achillespees, de kuit, het scheenbeen (o.a. shin splints en Mediaal Tibiaal Stress Syndroom) of voorvoetklachten (o.a. Mortonse Neuralgie).
Behandeling
De podotherapeut zal allereerst door een gesprek en gericht podotherapeutisch onderzoek je klachten analyseren. Vervolgens worden de spieren nader onderzocht, die mogelijk uw pijn veroorzaken. In die spieren wordt gezocht naar die bewuste triggerpoints. Precies die plaatsen kan de podotherapeut, evt. naast andere podotherapeutische therapie, gaan behandelen. De behandeling is gericht op het uitschakelen van deze triggerpoints. Via het gericht aanprikken met een zeer dun naaldje worden deze punten in de spier(en) ontspannen. De podotherapeut gebruikt Dry Needling meestal als aanvullende therapie, naast andere podotherapeutische therapieën als bijv. Medical Taping of podotherapeutische therapiezolen.
Hoe voelt het?
Het is afhankelijk van de locatie waar geprikt wordt wat je zou kunnen voelen. De voetzool is een gevoelig gebied. Als het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich even kort aan. Dat geeft een soort ‘kramp’ gevoel.
Daarna ontspant de spier zich meestal direct en kun je over het algemeen gemakkelijker bewegen. Vaak voelen de behandelde spieren wel vermoeid en zwaar aan, maar dat is meestal van kortere duur. Dit is een spierpijngevoel.
We geven oefeningen en gerichte adviezen mee om de verbeterde situatie bij te kunnen houden.
Medische pedicure

Een medisch pedicure kent de juiste technieken, materialen en werkvolgorde. Om bijvoorbeeld locaties aan de voet drukvrij te leggen past ze ondermeer anti-druktechnieken toe. Ook voor nagelprothesen- en reparaties kunt u bij een medisch pedicure terecht. Om de nagel te reguleren worden nagelbeugels geplaatst. De medisch pedicure is op de hoogte van de verschillende contra-indicaties, waarbij deze behandelingen juist niet mogen worden uitgevoerd. De specialistische behandelingen zijn gericht op preventie en pijnklachtvermindering.

Behandelplan Diabetes

Als gevolg van de diabetes kunnen er lichamelijke problemen optreden, zoals hart- en vaatziekten en zenuwschade (neuropathie). Door zenuwschade vermindert het gevoel in de voeten en wordt het niet opgemerkt als er een wond ontstaat. Als het bloed ten gevolge van hart- en vaatziekten minder goed stroomt in benen en voeten, kan een wond mogelijk slecht genezen. Een dergelijke wond kan gaan infecteren en in het ergste geval zelfs leiden tot een amputatie van (een deel van) de voet.

 

Samen met een van onze podotherapeuten maken we een behandelplan op maat om je risico op voetproblemen bij diabetes zo laag mogelijk te houden. Denk hierbij aan schoenadviezen, het regelen van pedicurezorg en podotherapeutische zolen. Het doel is om je voeten zo goed als mogelijk te beschermen en wonden te voorkomen.

 

Mensen met diabetes met een zorgprofiel van 2 of hoger krijgen de consulten bij de podotherapeut rechtstreeks vergoed vanuit de Nederlandse basisverzekering. De vergoeding voor uw pedicurebehandeling verloopt vanaf zorgprofiel 2 via de podotherapeut. Vergoeding voor podotherapeutische zolen of orthese vindt plaats vanuit je aanvullende verzekering.

Kunnen wij je helpen?