Heeft u pijnklachten aan de knie?

Bij pijn aan de knie denkt u niet snel aan een podotherapeut. Echter veel klachten, afhankelijk van de oorzaak, kan de podotherapeut verhelpen.

shutterstock_1149968456-bew-1000x500

Oorzaak pijnklachten
De achterkant van de knieschijf is bedekt met kraakbeen, wat er voor zorgt dat de knieschijf gemakkelijker glijdt in de speciale groeve op het bovenbeen. Pijn aan de voorkant van de knie wordt meestal veroorzaakt door de knieschijf en/of door de pees waar deze knieschijf in zit. Bij pijn achter de knieschijf komen klachten vaak voor tijdens het trap op- en aflopen, lang met de knie in gebogen stand zitten (bureauwerk, autorijden), berg op of tegen de wind in fietsen, hardlopen en dergelijke. Naast brandende, stekende pijn, komt het ook voor dat men de knie hoort kraken of dat men tijdens het buigen een klik hoort.

Veel voorkomende knieklachten

  • Springersknie of jumpersknee: pijn aan de onderkant van de knieschijf – veel bij sporters waar gesprongen wordt.
  • Retro patellaire chondropathie: pijn achter de knieschijf, door slijtage van het kraakbeen
  • Ziekte van Osgood-Schlätter: pijn net onder de knieschijf, bovenkant scheenbeen bij de aanhechting van de quadricepspees. Door overmatige belasting door veel sporten en lopen raakt de groeischijf van het bovenbeen geïrriteerd. Hierdoor ontstaat er vaak een rode, dikke zwelling.
  • Luxatie van de knieschijf: meestal door een stoot, slag, verdraaiing of botsing, scheurt de pees waar de knieschijf in zit. Hierdoor wordt de knieschijf niet meer op zijn plaats gehouden en staat de knieschijf ‘naast’ de knie.

 

Podotherapeut
De podotherapeut gaat op zoek naar de oorzaak en kan de voetstand of voetafwikkeling corrigeren met behulp van podotherapeutische zolen, ontlastende tapetherapie en spierversterkende oefeningen, al dan niet in combinatie met fysiotherapie en schoenadvies.