KLACHTENWIJZER

Binnenzijde

1. Artrose BSG

Op lange termijn kan een standsverandering zorgen voor slijtage van het kraakbeen in uw enkel. Dit wordt artrose van het bovenste spronggewricht (BSG) genoemd. Veelal zijn de klachten beperkte bewegingsmogelijkheden van de enkel, wat pijnklachten geeft bij afwikkelen van de voet en enkel.

2. Tarsaal tunnel syndroom

Aan de buitenzijde van de enkel, onder het enkelbot, bevindt zich een holte die tarsale tunnel wordt genoemd. Bij een afwijkende voetstand kunnen zenuwen die hier doorheen liggen geïrriteerd of zelfs ingeklemd raken. Deze irritatie wordt het tarsaal tunnel syndroom genoemd. Klachten zijn veelal aanwezig tijdens belasting en variëren tussen stekende, brandende pijn en een doof, tintelend of prikkelend gevoel aan de binnenzijde van de enkel.

3. Verzwikking enkel: enkelbanden

Om de enkels stabiel en stevig te houden lopen er een aantal enkelbanden, spieren en pezen rondom de enkel. Dit houdt de botstukken stevig bij elkaar en zorgt ervoor dat voet goed kan bewegen. Wanneer de enkel verzwikt is worden de spieren, pezen en enkelbanden die langs de enkel lopen opgerekt of ontstaat er een (gedeeltelijk) scheur(tje). Meestal verzwikt de enkel zich naar buiten toe. We spreken dan van een inversie trauma.

4. Morbus Köhler I

Bij de ziekte van Köhler I is er een botgroeistoornis van het os naviculare. Deze aandoening komt voornamelijk voor bij jongens, meestal tussen de 3 en 5 jaar. Mogelijk is de oorzaak een herhaalde compressiekracht op het botstuk, als gevolg van een standsafwijking, wat op den duur zorgt voor pijnklachten aan de binnenkant van de voet.

5. Spierklachten

Rondom de enkel lopen spieren ter stabilisatie van het enkel gewricht. Aan de binnenzijde van de enkel lopen de pezen van M. Tibialis posterior (achterzijde enkelvork) en van M. Tibialis anterior (voorzijde enkelvork). Bij standsafwijkingen van de voet kan er een vergrote trekkracht/spanning komen te staan op deze pezen. Dit kan op den duur irritatie geven aan de pezen, met als gevolg overbelastingsklachten van de pezen/spieren.

6. Artrose MTP I

Op lange termijn kan een standsverandering of overbelasting zorgen voor slijtage van het kraakbeen in het grote teengewricht (MTP I). Dit wordt artrose genoemd. Veelal zijn de klachten beperkte bewegingsmogelijkheden van het grote teengewricht, wat pijnklachten geeft bij afwikkelen van de voet.

7. Hallux valgus / Bunion (Exostose)

Een hallux valgus is de scheefstand van de grote teen. Vaak gaat dit gepaard met een knobbel aan het gewricht van de grote teen en pijn klachten in- en rondom het gewricht. Deze hallux valgus klachten kunnen erfelijk zijn of veroorzaakt worden door het dragen van te smal en krap schoeisel.

Onderzijde

Bovenzijde

Achterzijde

Binnenzijde

Buitenzijde

Lichaam

Kunnen wij je helpen?