Samen voor het hoogste podium
Bij elkaar in hetzelfde pand in Maastricht. Maarten Tielen, Tom Poulussen, Stefan Hof en Bart van Limpt: de chiropractors, de fysiotherapeut en de podotherapeut. Ze werken intensief samen. ‘Ketendenken’ noemen ze dat, en daar hebben sporters en ‘gewone’ patiënten veel baat bij.
Initiatiefnemer Maarten Tielen vertelt hoe hij in 2012 langs het pand aan de Scharnerweg in Maastricht fietste. Het stond leeg, maar Tielen zag potentie. Zou het niet mooi zijn als hij hier zijn praktijk kon vestigen? En zou het niet nog mooier zijn als zijn samenwerkingspartners zich daar ook zouden vestigen? Het lukte hem om alles rond te krijgen en nu staat er op een bord in de hal: ChiroMotion, Fysiotherapie Hof, Toppodo, en Diëtheek.
Multidisciplinair
Vier praktijken die verschillende disciplines binnen het zorgaanbod vertegenwoordigen, maar die intensief samenwerken. Tielen: “Iedereen heeft zijn eigen vakgebied, maar juist deze bundeling heeft meerwaarde voor patiënten. Onze oriëntatie is veelal biomechanisch, waarbij we steeds naar het hele plaatje kijken.” Om te illustreren wat hij bedoelt, vertelt hij een verhaal over iemand met knieklachten, die door de huisarts naar de fysiotherapeut was gestuurd. Eindeloos werd hij aan zijn knie behandeld, maar het hielp niets. Totdat de patiënt bij Maarten Tielen terecht kwam. De chiropractor keek eens goed en vroeg fysiotherapeut Stefan Hof en podotherapeut Bart van Limpt ook naar deze patiënt te kijken.
Uiteindelijk bleek er een bekken- en heupprobleem te zijn, gecombineerd met een enkelbeperking. De eigen lichaamscompensatie zorgde voor de knieklachten. De knie hoefde eigenlijk helemaal niet behandeld te worden. Hof: “Een multidisciplinaire aanpak, dat is waar we voor staan, en daarom komen we iedere vrijdagmiddag bij elkaar om onze patiënten door te spreken.” Tielen denkt dat circa zestig procent van zijn patiënten ook door Stefan Hof wordt gezien en zo’n dertig procent bij Bart van Limpt langs gaat. “We zitten hier onder één dak, dus we bundelen onze krachten en expertise. De patiënt hoeft er niet speciaal voor terug te komen. En omdat we weten wat we aan elkaar hebben, zitten we nooit in elkaars vaarwater. We vullen elkaar gewoon aan. De hele keten is hier aanwezig!” “Het is belangrijk om te weten waar je grenzen liggen”, benadrukt Tom Poulussen. “Als een behandeling niet aanslaat, moet je niet stug blijven doorgaan. Na vier à zes behandelingen zonder resultaat, moet je gewoon een collega raadplegen. Korte lijntjes, overleg. Dat is het beste voor de patiënt.”
Sporters
Maarten Tielen en zijn collega Tom Poulussen hebben naam gemaakt met de begeleiding van verschillende wielerploegen en bekende individuele sporters, waaronder veel hardlopers en triatleten. “Ik heb altijd een passie voor sport gehad”, aldus Tielen. “Daarom wilde ik me specialiseren als sportchiropractor. Er zijn in Nederland slechts vijftien gediplomeerde sportchiropractors en ChiroMotion is de enige praktijk in Limburg. Naast mijn specialisme in rug-, nek-, en hoofdpijnklachten begeleid ik, samen met Tom, team DSM en team Jumbo-Visma tijdens de wielerrondes. Zo gaan we mee naar trainingskampen en grote rondes, zoals de Tour de France en de Giro d ’Italia. Mooie avonturen en een geweldige leerschool!”
Jumbo Visma
Dat de begeleiding zich niet alleen tot chiropractie en fysiotherapie beperkt, blijkt uit een verhaal van podotherapeut Bart van Limpt. Hij vertelt hoe hij bij een aantal toprenners van team Jumbo Visma nieuwe inlegzolen voor in hun wielrenschoenen heeft aangemeten. “Met 3D geprinte Phitsinsoles. Die zijn heel stijf en hard over de gehele lengte waardoor de kracht meteen wordt overgebracht op de pedalen. Als je met zachtere zolen werkt, gaat er zomaar een deel van de energie verloren. Maar die 3D geprinte zolen zijn niet voor iedereen weggelegd. Ik zou er zelf niet mee kunnen fietsen.” Toch benadrukt hij hoe belangrijk het is om als sporter begeleid te worden door iemand die zelf ook op hoog niveau aan sport heeft gedaan. Die begrijpt beter wat er aan de hand kan zijn omdat die ook uit eigen ervaringen met blessures kan putten.
Mond-tot-mond reclame
Tot nog toe is het gesprek vooral gegaan over de begeleiding van sporters. Toch zijn topsporters maar een klein deel van het patiëntenbestand. Het grootste gedeelte zijn toch echt patiënten met rug-, nek, en hoofdpijnklachten. “We moeten het vooral hebben van mond-tot-mond reclame”, zegt Tom Poulussen. Hij vertelt dat patiënten over het algemeen op eigen initiatief naar hen toekomen. “Sommige huisartsen zijn helaas nog wat huiverig om naar een chiropractor door te verwijzen. In Nederland wordt de chiropractie nog te vaak gerekend tot de alternatieve geneeswijzen.” Onterecht, betogen Maarten Tielen en Tom Poulussen, die beiden in het Verenigd Koninkrijk een vijfjarige studie Chiropractie hebben gedaan (in het VK is chiropractie een volwaardige universitaire discipline). Daarnaast hebben ze in Nederland een opleiding Fysiotherapie afgerond. Tielen: “De chiropractie heeft de laatste twintig jaar een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Het gaat niet meer alleen over wervelkolommen en kraken. Tegenwoordig gaat het vooral om goede diagnostiek, waarbij het hele bewegingsapparaat centraal staat.”
Vertrouwen
Gelukkig krijgen steeds meer artsen vertrouwen in de aanpak van ChiroMotion en hun partners. “De laatste jaren geef ik veel presentaties bij de huisartsenopleiding, en ik merk dat daar steeds meer belangstelling komt voor onze beroepsgroep, de goede wetenschappelijke onderbouwing en wat wij te bieden hebben”, aldus Tielen. “Spieren en gewrichten komen dankzij ons weer in beweging, wat resulteert in minder pijn en klachten. Daar krijgen we steeds meer erkenning voor. Wat wij bieden is zo compleet mogelijke zorg.”