Scheefstand grote teen en/of kleine teentjes

Bij een scheefstand van de grote teen “wijst” deze teen naar de buitenkant van de voet, waardoor aan de zijkant van de bal van de voet meestal een knobbel te zien is.

shutterstock_478736926-1000x500

Een minder bekende oorzaak, maar van grote invloed is het doorzakken van de voet, de knik- of platvoet. Hierdoor kantelt het bot van de grote teen naar binnen toe, waardoor u meer over de zijkant van de voet gaat afwikkelen en zo de grote teen bij iedere pas naar buiten drukt. Door de scheefstand en de groter wordende knobbel, ontstaan verschillende klachten.

Afhankelijk van de klacht, de beweeglijkheid van de teengewrichten en de voetstand, kan de podotherapeut voor drukpuntontlasting zorgen bij de tenen. Meestal worden er ook podotherapeutische zolen gemaakt, om het pijnlijke teengewricht beter te laten bewegen. In sommige gevallen wordt de knobbel operatief gecorrigeerd door een orthopedisch chirurg. Wij adviseren om na de operatie, altijd eventuele bestaande zolen te laten controleren of aan te laten meten om te voorkomen dat de knobbel terugkomt.