Talent moet je koesteren: Joep van Limpt

Joep van Limpt is een jong talent dat door Toppodo wordt ondersteund. Joep is bijna veertien en al tien jaar fanatiek beoefenaar van Taekwondo. “Op m’n vierde koos ik voor deze sport na een sportdemo. Ik bleek aanleg te hebben en nu kom ik uit op verschillende internationale toernooien, zoals het EK in Estland en het WK in Bulgarije, najaar 2021.” In 2020 stond Joep nummer één op de wereldranglijst in zijn gewichts- en leeftijdsklasse. Hij traint dagelijks en droomt van een carrière als profsporter.

_Z4A2774-bew-1000x500

“Taekwondo is een sport waarbij je heel lening moet zijn”, vertelt Joep. “Het is een echte voetenwerksport. Je doet bijna alles op blote voeten en maakt punten door met je voet tegen het pantser en de helm van je tegenstander te trappen. Je blokt de aanvallen van je tegenstander ook met je voeten en benen. Ik ben van nature een beetje stijf en heb hoge wreven, dus korte hamstrings en achillespezen. Die hebben dan ook al heel wat klappen gehad, dus ik heb weleens wat kneuzingen in en aan mijn voeten en scheenbenen.”

Rol Toppodo
“Ze helpen me daar met allerlei blessures. Als ik bijvoorbeeld mijn voet gekneusd heb, maken ze met vilt een bescherming onder mijn taekwondovoetjes waardoor de impact met trappen kleiner is en ik toch door kan trainen en naar wedstrijden kan.” Bij de voorbereiding op wedstrijden doet Joep veel aan looptrainingen. Hij draagt dan speciale sportzolen om zijn voeten te ondersteunen en zijn achillespezen en hamstrings van demping te voorzien. Toppodo ondersteunt Joep dus niet alleen financieel, zodat hij kan trainen en naar belangrijke toernooien in het buitenland kan gaan, maar ook met begeleiding en materiaal. “Toppodo zorgt dat ik ook individueel kan trainen”, zegt Joep daarover. “Ze helpen mij een beter ‘ik’ worden op taekwondogebied. Niet alleen met materiaal, maar ik kan ook gebruik maken van hun uitgebreide netwerk van specialisten die mij verder kunnen helpen.” Om zijn trainingsuren zo goed mogelijk te combineren met school volgt Joep onderwijs op het St. Joriscollege in Eindhoven, een LOOT-school (Topsport Talentenschool). De sport- en trainingsactiviteiten van Joep nemen per week ruim twintig uur in beslag. Hij traint iedere dag: op sommige dagen anderhalf uur, op andere dagen vier à vijf uur. “Dat lijkt heel veel, maar er zit goede opbouw in en er is genoeg rust en hersteltijd.” En Joep heeft het er graag voor over. In 2028 wil hij meedoen aan de Olympische Spelen!