Talent moet je koesteren: Trijntje Beljaars

Toppodo ondersteunt jong toptalent Trijntje Beljaars uit Eindhoven. Met haar achttien jaar behoort ze tot de jongsten in de Livera Hoofdklasse Dames Hockey. Daarnaast maakt ze al jaren deel uit van de Nederlandse jeugdelftallen. Toen ze 15 jaar was tekende ze haar contract. “Oranje-Rood vroeg of ik in Dames 1 wilde spelen of in Meisjes A1. Daar hoefde ik niet lang over na te denken.” Dit seizoen (2022/2023) speelt Trijntje in Bilthoven bij SCHC.

IMG_7058-1000x500

Met vier oudere hockeyende broers en zussen was het voor Trijntje al vroeg duidelijk welke sport het zou worden. “Als jongste had ik geen keuze”, lacht ze. Ze komt uit een echt sportersgezin. “Mijn moeder is gymlerares en deed aan atlethiek, mijn vader voetbalde. Sporten is er bij ons met de paplepel ingegoten. Op mijn zesde ben ik met hockey begonnen.” Omdat alle kinderen hockeyen, is een groot deel van de tuin ingericht als kunstgrasveld compleet met goal. “De eerste jaren was ik al blij als ik met de familie mee mocht spelen. Maar inmiddels zijn de rollen omgedraaid. Ik heb ze allemaal ingehaald, ik ben heel competitief”, bekent Trijntje. “Als klein kind al wilde ik me niet laten kennen. Ze zeggen dat je dat kan zien aan mijn hockeyspel; ik laat me niet graag de bal afpakken!”

Trijntje combineert haar sport met 6 VWO. Ze zit niet op een speciale sportschool met lootklassen. “Dat wilde ik niet. Al mijn vrienden en vriendinnen zitten bij mij op school. Die zijn heel belangrijk voor me. Het gaat ook prima. De meeste stages vallen in de schoolvakanties. Doordeweeks train ik overdag met mijn club en op dinsdag in Utrecht met de nationale jeugd selectie onder 19. Soms heb ik wel oefenwedstrijden in het buitenland. Maar de school werkt echt mee.” In de toekomst wil ze blijven hockeyen, bij voorkeur in het Nederlands elftal. Daarnaast wil ze gaan studeren. “Liefst iets economisch; ik denk aan econometrie.” De toekomst ziet er rooskleurig uit voor Trijntje. Hoewel dat even anders leek. “Drie jaar geleden had ik veel last van mijn voeten, vooral van de bal van mijn voeten en mijn tenen. Ik werd daar voor behandeld, maar dat hielp niet.” Via een teamgenootje kwam ze terecht bij Toppodo. “Bart van Limpt heeft me heel goed geholpen. Hij constateerde dat er teveel druk kwam op mijn tweede en derde middenvoetsbeentje met als gevolg pijn onder de bal van mijn voet met uitstraling naar mijn tenen. Met speciale zooltjes leun ik nu meer op mijn grote teen. Die zooltjes gebruik ik daarom altijd in zowel mijn hardloop- als mijn trainingsschoenen. En ik heb nergens meer last van. Het mooie is ook dat Bart zo enthousiast was over mijn hockey dat hij me graag wilde blijven ondersteunen. Toppodo volgt me op de voet. Binnenkort hebben we weer een afspraak.”