Toppodo voor iedereen: Raf Latten

Raf Latten (16) komt uit een gezellig Maastrichts gezin dat naast hem bestaat uit een jonger broertje, zijn vader en zijn moeder. Raf is een vrolijke tiener die ten volle van zijn leven geniet. Het laatste jaar is hij in lengte flink doorgeschoten en zijn zijn voeten maar liefst drie maten gegroeid.

01876ed8-ecee-40b6-8ca8-ebf53febb94b-1000x500

Wat?
Als peuter constateerde de huisarts bij Raf dat zijn enkels naar binnen stonden. Overpronatie: een familiekwaal. In eerste instantie dacht de huisarts dat hij er wel overheen zou groeien, maar toen er na twee jaar nog niets was veranderd, werd Raf naar de kinderfysiotherapeut verwezen om zijn spieren sterker te maken. Omdat ook dat niet hielp, bezocht Raf een orthopedisch specialist en kreeg hij een nachtspalk aangemeten, dit om zijn achillespees iets op te rekken zodat zijn voeten iets minder zouden overproneren. Ook dit had niet het beoogde effect. Het belemmerde Raf zodanig in zijn dagelijks leven dat hij niet goed kon rennen, want dit deed pijn aan de onderkant van zijn voeten.

Hoe?
Hoewel zijn ouders niet meer durfden hopen op verdere verbetering, namen ze Raf toch mee naar de Toppodo podotherapeut die speciale steunzolen voor hem maakte. “Dat is een wereld van verschil”, zegt Raf. “Zonder die zolen kan ik niet rennen. Die zolen vangen zoveel op dat ik nu minder pijn heb en weer kan sporten. Voetballen zal het nooit worden”, lacht hij. “Maar ik doe nu aan duiken en waterscouting en daar ben ik heel blij mee.”