Winnen doe je niet alleen

Topatleet Ricardo Floris hoort tot de twintig beste hardlopers van Nederland. Toen hij zes jaar geleden kampte met een hardnekkige voetblessure, kwam hij bij Toppodo terecht. Daar kwam hij onder de hoede van Bart van Limpt, gespecialiseerd in het begeleiden van topsporters, en Ron van der Sluijs die adviseert over loopschoenen. Het begin van een hechte samenwerking.

_L5A2523-zw-bew-1000x500

“Ik zou in Rotterdam de marathon lopen, maar ik had een blessure aan mijn hak. Die blessure was zeer hardnekkig en bij de podotherapeut waar ik toen onder behandeling was, kwam ik er niet van af. Ik ben toen naar een andere podotherapeut op zoek gegaan en zo kwam ik bij Toppodo terecht”, vertelt Ricardo Floris. Bij Toppodo kwam hij onder de hoede van Bart van Limpt, die gespecialiseerd is in het begeleiden van topsporters, en Ron van der Sluijs, die adviseert over loopschoenen. Floris kreeg nieuwe schoenen en zolen aangemeten en kreeg uitgebreide begeleiding. “Na drie weken was ik hersteld en is die hakblessure nooit meer teruggekomen.”

Floris loopt zo’n 100 à 120 kilometer per week. “Dan heb je al snel kans op overbelastingblessures die je niet altijd kunt wijten aan je schoeisel, het kan ook door te hard trainen zijn gekomen. Maar door die nieuwe zool en schoenen was de pijn echt heel snel weg.”

Blessurevrij
Floris is nu ruim drie jaar helemaal blessurevrij, wat op het niveau waarop hij presteert uitzonderlijk is. Vrijwel al zijn collega’s hebben minimaal eens in de twee jaar een flinke blessure die hen verhindert om aan wedstrijden mee te doen. Floris: “De combinatie van een goede zool en loopschoen is voor mij de sleutel tot blessurevrij presteren. Bij de NK 10 kilometer loopt iedereen op spikes waar zelfs geen super dun zooltje bij in kan. Ik heb het vorig jaar nog eens geprobeerd, maar ik kreeg meteen last van mijn peesplaat en mijn achillespezen. Als ik echter op een dun wedstrijdschoentje met een zool erin loop, heb ik geen klachten. Zo kan ik blijven trainen en zie ik mijn niveau nog steeds stijgen. Dat is veel motiverender dan dat je keihard traint op dun materiaal, en vervolgens langs de kant staat met een blessure. Ik heb voor deze weg gekozen. Mijn winst haal ik nu uit een combinatie van goede schoenen en zolen.

Als topsporter wil je elke procent pakken, het gaat niet meer om minuten maar om seconden.”

_MG_2050-2-bew-2-1000x500

Spikeschoenen en carbonplaten
Van Limpt: “Spikeschoenen zijn een probleem voor Ricardo. Die zijn zo minimalistisch, net of je op blote voeten loopt. Je kunt er niks in maken; er is geen ruimte in. Het is als lopen op hoge hakken. Daar word je de dag erna ook op afgerekend.” Een nieuwe ontwikkeling is de toepassing van carbonplaten, waardoor de schoen bijna een springveer wordt. “Door die carbonplaat loop je over tien kilometer bijna een halve minuut sneller – alleen al door het materiaal”, aldus Floris. “Het is een revolutie, maar op de cross en op de baan mag je die schoen niet dragen. Op de weg wel. Toen ik ze voor het eerst probeerde, verwachtte ik dat ik er snel blessures van zou krijgen, maar dat valt heel erg mee. Door het jumpmoment kom ik heel snel in mijn baanpas – een lange pas.”

Totaalpakket
Wat Floris aanspreekt bij Toppodo is dat er een totaalpakket voor topsporters geboden wordt. “We kijken eerst naar de persoon, dan naar de ambities, en dan pas naar de weg ernaartoe”, zegt Van Limpt. Hij vertelt dat Toppodo een totaalpakket voor topsporters biedt: podotherapeut, chiropractor, fysiotherapeut, diëtist – de hele keten. En dat is wat Floris zo aanspreekt: “Het is hier allemaal in huis en ik kan er altijd een beroep op doen. Dat neemt bij mij een heleboel stress weg.” Van Limpt: “Ik vergelijk het met een emmer water. Als ik kijk naar Ricardo, dan gaat het om een optelsom van werk, dagelijks leven, sporten, trainen: dat is zijn emmer. Wij kunnen die voor een deel leegscheppen door stress weg te nemen. Ik kan zorgen voor goede zolen. Ron van der Sluijs, van Run for Ron, zorgt voor de juiste schoenen, Maarten Tielen is de chiropractor die Ricardo begeleidt. We zorgen er samen voor dat de emmer van Ricardo niet overloopt.”

Sneakers
Bij Toppodo komen veel topsporters, maar Van Limpt ziet vooral recreatieve hardlopers in zijn praktijk. “Zestig tot zeventig procent van de patiënten die ik zie, zijn recreatieve hardlopers. De meeste klachten ontstaan bij mensen die op sneakers meelopen met een kennismakingsprogramma. Dat is jammer: krijgen ze klachten, dan vinden ze meteen niets meer aan een loopsport. Goed materiaal is vanaf het begin belangrijk. Wij raden aan om geen schoenen via een webwinkel te kopen, maar meteen een goede loopschoen bij de specialist, zoals Ron van der Sluijs. Ron kan het beste adviseren welke loopschoen bij iemand past, hij weet er het meest vanaf.” Van der Sluijs, oud-topatleet die al drie decennia een hardloop­speciaalzaak in Maastricht heeft: “Een schoen hoeft niet mooi te zijn, het gaat om de schoen die het beste bij jou past. Daar hebben de topsporter en de recreatieve hardloper het meeste baat bij. Ik werk graag met Toppodo samen. Een goede loopanalyse is heel belangrijk voor de keuze van loopschoenen. Wat is de perfecte schoen? Dat hangt er vanaf: bij een recreatieve hardloper moet ik niet aankomen met schoenen met carbonplaten – dat zou alleen maar tot teleurstellingen leiden. Voor hen zijn gewoon degelijke loopschoenen met een goede pasvorm, afgestemd op recreatief gebruik, het beste. Nu ik ouder word en zelf op sportief gebied wat rustiger aan doe, kan ik me beter verplaatsen in de behoeften van de recreatieve hardloper.”

Nazorg is belangrijk
Van Limpt: “De aanpak van klachten is bij recreatieve hardlopers anders. Bij hen werk ik het liefst vanuit hun dagelijks leven. Nazorg is heel belangrijk. Wij raden aan om na het sporten meteen aan het herstel van je voeten te werken door goede schoenen met eventueel steunzolen te dragen. Dat is voor de meeste mensen voldoende.”

Ricardo Floris
Maastrichtenaar Ricardo Floris (1990) verruilde in 2011 voetballen voor atletiek. Sindsdien heeft hij zich met succes toegelegd op hardlopen (lange en middellange afstanden). Floris is sinds 2017 professional en mag zich tot de twintig snelste hardlopers van Nederland rekenen. De ‘Personal Best’ van Floris zijn 1500 meter in 3 minuten en 54 seconden, 5 kilometer in 14 minuten en 28 seconden, en tien kilometer in 30 minuten en 39 seconden.

In 2016 werd de topatleet opgenomen met een tweezijdige longembolie. Hoewel zijn herstel enige tijd duurde, is Floris weer helemaal terug in het veld. In 2018 won hij de Sneek Marathon, in 2019 won hij Maastrichts Mooiste (halve marathon) en werd hij 11de bij de NK Cross in Emmeloord. In datzelfde jaar eindigde hij in Valencia in een sterk internationaal veld als 32ste. In 2020 dook hij bij een solo wedstrijd (vanwege de coronacrisis) onder het half uur op de 10 km.

Met zijn bedrijf Floris Running Evolution verzorgt Floris sinds 2017 diverse trainingen voor sporters en het bedrijfsleven. Toen hij door de coronacrisis geen wedstrijden kon lopen, is hij zich verder gaan toeleggen op het begeleiden van individuele hardlopers, zowel beginners als gevorderden.

Ron van der Sluijs
In de jaren zeventig en tachtig was Ron Van der Sluijs een succesvol baanatleet (in 1977 nationaal kampioen 800 meter) en wegatleet (triatlon en duatlon). Tot op heden is hij als trainer, begeleider en adviseur van diverse atleten bij de hardloopsport betrokken. In 1990 begon Ron van der Suijs met de hardloop-speciaalzaak Ron for Run, inmiddels een begrip in Maastricht en omstreken. Hier kunnen zowel wedstrijdlopers als beginnende hardlopers terecht voor de beste hardloopschoenen, maar ook voor degelijk en eerlijk advies.

_L5A2594-zw-1000x500

“Als ik hen na zes of zeven weken weer terug zie”, vervolgt Van Limpt, “heeft negentig procent geen klachten meer. Als er nog wat restklachten zijn, kunnen we een sportzool in de schoen leggen – maar dat is bij de meeste mensen niet nodig. Bij een goede recreatieve hardloopschoen of een antipronatieschoen (schoen waarbij de kanteling van de voet tijdens het hardlopen wordt gecorrigeerd, red.) heeft het dus geen zin om daar ook nog eens een zool in te leggen.” Floris beaamt dit en vertelt dat ook voor hem herstel na het hardlopen belangrijk is. “Mijn dagelijkse schoenen brengen verlichting. Mijn normale schoenen zijn ook mijn trainschoenen omdat ik overdag trainingen geef. Daar zitten therapeutische zolen in en ze zijn wat steviger. Daardoor zijn mijn voeten fitter. Thuis loop ik ook vaak op blote voeten, om m’n voetspieren nog een beetje te trainen.”

Luxe
Floris wordt door Toppodo intensief begeleid en gesponsord. Daar staat tegenover dat zijn feedback zeer welkom is en dat dankzij hem ook andere topsporters de weg naar Toppodo gevonden hebben. Floris heeft voor verschillende trainingsdoeleinden meerdere schoenen met zeer specifieke zolen: “Ik heb bijvoorbeeld de 3D geprinte zool van Toppodo in mijn schoenen voor krachttraining. Die geven meer stabiliteit en grondcontact. Ik heb nu verschillende zolen voor verschillende trainingsactiviteiten. Kort samenvattend: er wordt bij Toppodo goed geluisterd en gekeken naar het verhaal en de situatie van de klant. En daar wordt op ingespeeld. Welke zool is het meest comfortabel voor de klant? Voor mijn blessure kreeg ik een sportzool, en na mijn herstel kreeg ik twee extra zolen voor dagelijks gebruik. Da’s pas echt luxe!”