Zo blijven je voeten topfit!
Een mens legt gedurende zijn leven al lopend gemiddeld 185.000 kilometer af. Dat is viermaal de wereld rond! Logisch dat onze voeten met het ouder worden een beetje beginnen te piepen en te kraken. Maar liefst 57 procent van de Nederlanders krijgt één of meerdere keren last van voetproblemen en vaak op oudere leeftijd. Gelukkig zijn veel voetklachten vaak prima te verhelpen én te voorkomen.
Oorzaken van de problemen bij 50-plussers en de bijbehorende klachten
Slappere spieren en pezen
De 107 gewrichtsbanden en 19 spieren en pezen in de voeten worden in de loop van ons leven wat slapper. Ze moeten dan harder werken om het lichaam in balans te houden wat een vermoeid gevoel geeft.
Te krap schoeisel
Hoe meer de boel uitrekt, hoe meer ruimte er tussen de 26 voetbotjes ontstaat. De voet wordt wat langer en vooral breder, ook wel een ‘doorgezakte voet’ genoemd. Schoenen die altijd prima pasten, komen opeens (te) strak te zitten. Gevolg: pijnlijke, branderige en vermoeide voeten, overmatige eeltvorming, likdoorns, ingroeiende teennagels of knobbels aan de grote tenen.
Dunnere vetkussentjes
De vetkussentjes onder de bal van de voet en de hiel worden met het ouder worden dunner, soms met pijnklachten tot gevolg of het gevoel dat u op steentjes of direct op de botjes loopt.
Slijtage kraakbeen
Het kraakbeen tussen de voetgewrichten slijt, waardoor eerder stijfheid, pijn en vergroeiingen optreden.
Afwijkende voetstand
Een verkeerd staande voet – bijvoorbeeld te veel naar binnen of naar buiten – kan eveneens voor overbelasting en pijn of zelfs een ontsteking zorgen. Soms ook voor klachten in de enkel, knie, heupen, de rug of de nek.
Verminderde doorbloeding
Minder bloedtoevoer in benen en voeten zorgt voor een drogere huid en daarmee voor meer kans op kloven (scheurtjes) en wondjes. Die genezen bovendien minder snel. Hetzelfde geldt voor eventuele schimmelinfecties in de huid of de nagel.